De Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een verklaring van het ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt dat het gedrag uit het verleden van een persoon geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel, bijvoorbeeld het verkrijgen van een nieuwe baan of het werken met minderjarigen bij een sportvereniging. Een Verklaring Omtrent het Gedrag staat ook wel bekend als bewijs van goed gedrag.

Een (VOG) is één van de maatregelen die een sportvereniging kan nemen om de kans op seksuele intimidatie binnen de club te verkleinen. Het geeft meer zekerheid over het verleden van (nieuwe) trainers, coaches, begeleiders of verzorgers en het vermindert de kans dat personen, die eerder in de fout zijn gegaan , een functie bij de sportvereniging kunnen uitoefenen. Door als vereniging of bond een VOG te verlangen van iedereen die in zijn functie in aanraking komt met minderjarigen, mensen met een verstandelijke beperking, of andere kwetsbare groepen, laat je zien dat je de veiligheid van je leden serieus neemt.

Aan het verkrijgen van een VOG zijn geen kosten verbonden. De diverse vrijwilligers van de vereniging krijgen periodiek een link van het Ministerie van Justitie en Veiligheid toe gestuurd krijgen om de VOG-verklaring aan te vragen.
De vrijwilliger ontvangt , na ongeveer twee (2) weken, de VOG-verklaring op zijn privé adres, waarna de vrijwilliger een kopie moet inleveren bij de vereniging.

Mocht u geen e-mail ontvangen, terwijl u van mening bent dat ook voor u functioneren binnen de vereniging een Verklaring Omtrent Gedrag van belang is, stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of spreek een van de bestuursleden aan.