De geschiedenis van Korfbal

Korfbal is in 1902 bedacht door de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuysen. In die tijd moest men hard werken om de touwtjes aan elkaar te knopen en zelfs kinderen moesten werken. In Amsterdam besloot men dat gymnastiek een goed middel zou zijn om de kinderen gezond bezig te laten zijn en ze afleiding te geven. De onderwijzers wisten echter niet goed hoe ze gymnastiekles moesten geven. Nico ging op cursus in Zweden, en ontdekte daar Ringboll. De sporters werden verdeeld over 3 vakken, en moesten een bal door een op 3 meter hoogte bevestigde ring zien te gooien.
Bijzonder was ook dat Ringboll gemengd werd gespeeld, wat in die tijd haast ondenkbaar was. Nico besloot met de leerlingen van zijn klas een soortgelijk spel te spelen. De ring maakte plaats voor een rieten mand (korf). Verder werden de spelregels zo aangepast dat de kinderen ze konden begrijpen en werd de naam veranderd in korfbal.

Korfbal vandaag de dag

Ruim 100 jaar later is korfbal nog steeds (de enige) gemengde sport met korven en een bal. Daarnaast is korfbal ook een van de weinige sporten waar geen vaste 'functies', zoals een keeper, zijn. Iedereen kan scoren, en zorgen dat de tegenstander niet scoort. Maar verder is er veel veranderd! In de jaren ‘50 werd in de wintermaanden het veld verruild voor de sporthal. Het zaalkorfbal was geboren! In de jaren ’90 verdween het middenvak, en daarmee het drievakkenkorfbal. Daarna begon de opmars van kunstgras. Steeds meer verenigingen, waaronder S.C. Twist, spelen de veldwedstrijden op speciaal voor korfbal ontwikkeld kunstgras. Begin 21e eeuw werden de rieten manden vervangen door gele, kunststof korven. De (voorlopig) laatste wijziging betreft de afmetingen van het veld. Sinds 2014 zijn de vakken bij veldkorfbal even groot als bij zaalkorfbal, al geldt er nog een uitzondering voor verenigingen met kunstgras, waar het veld een vaste afmeting heeft.

Korfballen bij S.C. Twist

Oranje Nassau op de Bondsdag in 1936Met ruim 80 jaar ervaring (voorganger Oranje Nassau werd opgericht in 1935) weten we bij S.C. Twist wat korfballen is! Voor vrijwel elke leeftijd vanaf 6 jaar is er een team. Voor kinderen van 4-6 jaar is er de Kangoeroeklup, waarin ze spelenderwijs kennismaken met korfbal. Voor volwassenen zijn er diverse seniorenteams, zowel recreatief als prestatiegericht. Voor volwassenen die wel sportief bezig willen zijn, maar geen wedstrijden willen spelen, is er Twistfit!
Kortom, er is voor elk wat wils! Wil je weten of korfbal wat voor jou is? Kom dan vrijblijvend langs bij de trainingen (zie Trainingstijden korfbal voor de dagen en tijdstippen).